Najava programa proslave Sv. Stjepana na Hardomilju

hardomilje_stipandan
hardomilje_stipandanU srijedu 3. kolovoza žitelji sela Hardomilje proslaviti će svog nebeskog zaštitnika svetog Stjepana Prvomučenika. Na taj dan već tradicionalno, upriličiti će se Susret Hardomiljčana iz svih krajeva domovine i onih iseljenih diljem svijeta. Bogati kulturni program u sklopu trodnevnice dio je manifestacije „Napretkovi ljubuški dani“ u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Podružnica Ljubuški.

Na sami blagdan svečano će  se blagosloviti i Spomenik žrtvama II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata sela Hardomilje. Tim povodom u izdanju Napretka izišla je prigodna knjižica „Hardomilje – Ne zaboravi!“ sa životopisima 66 žrtava domovinskog rata, 2 poginula branitelja u Domovinskom ratu i opširnijim životopisom ubijenog fra Leonarda Rupčića, profesora širokobriješke gimnazije, te tekst dr. fra Ljudevita Rupčića Živi, a ne mrtvi! iz kojega su izvučene i misli na spomeniku.

klikom na link spremite .pdf knjižice Hardomilje ne zaboravi!

hard_nezaboravi

Duhovna priprava za taj susret i sam blagdan počinje u nedjelju 31. srpnja svetom misom koju predvodi humački župnik fra Ivan Boras. Program trodnevnice započinje krunicom i ispovijedi u 18:30, a misa je u 19 sati. Prije mise mladi Hardomiljčani izvesti će recital u spomen hardomiljskim žrtvama.

U ponedjeljak misu predvodi fra Velimir Mandić, gvardijan Samostana na Humcu, a poslije mise u Zavičajnom domu u organizaciji klape Martin održati će se večer sjećanja na pokojnog profesora Martina Peru Borasa. Za ovu prigodu klapa je priredila nekoliko pjesama s njegova dva albuma te će ih ovom prilikom premijerno izvesti.

U utorak  na uočnicu propovjednik je don Ivica Boras, župnik u Doljanima čiji su roditelji sa Hardomilja odselili u Gabelu. Nakon mise na parkingu pred grobljem predstavu autora Joze Kolobarića „Nažalost, ali tako je!“ izvode članovi amaterske kazališne družine Apollo iz Posušja.

U srijedu, na sam blagdan Našašća tijela sv. Stjepana Prvomučenika, misu u zajedništvu s ostalim franjevcima župe Humac, slavi fra Dario Dodig, župnik na Čerinu. Uoči mise svečano će se blagosloviti spomenik. Nakon mise je susret Hardomiljčana i druženje do kasno u noć.

Duhovna priprema u organizaciji franjevačkog samostana i župnog ureda Humac odvija se u prije desetak godina završenoj hardomiljskoj područnoj crkvi – kamenoj ljepotici, a za kulturno zabavni program na velikom platou pred grobljem i u Zavičajnom domu zaslužni su Organizacijski odbor i ljubuška podružnica Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Inače, sve se to događa u starom dijelu sela – na brdu sa kojega su se zbog zaobilaženja u elektrifikaciji koja se tada provodila, Hardomiljčani spustili i napravili nove kuće u podnožju brda uz plodno polje pokraj rijeke Trebižat.PROGRAM PROSLAVE
TRODNEVNICA

Krunica i ispovijed u 18,30, misa u 19 sati,
potom ostali program

Nedjelja, 31. srpnja 2011.
Predvoditelj:  fra Ivan Boras, humački župnik
Recital u spomen žrtvama II. svjetskog i Domovinskog rata

Ponedjeljak, 1. kolovoza 2011.
Predvoditelj: fra Velimir Mandić, humački gvardijan
Večer sjećanaj na pokojnog prof. Martina Peru Borasa

Utorak, 2. kolovoza 2011.  
Predvoditelj: don Ivica Boras, župnik u Doljanima
Predstava “Nažalost ali tako je!” autora Joze Kolobarića, izvode članovi amaterske kazališne družine Apollo iz Posušja.

SVETKOVINA
Srijeda, 3. kolovoza 2011.
Svečano misno slavlje u 19 sati
Predvoditelj: fra Dario Dodig, župnik na Čerinu
Blagoslov spomenika Hardomiljskim žrtvama
Poslije mise kulturno-zabavni program

Kako doći do Starog Hardomilja (klikni za veću sliku)

Generalni medijski pokrovitelj Radio Ljubuški

hardomilje.hr