Zimski alpinistički tečaj oduševio kandidate

skijasi

U organizaciji “HPD Prenj 1933-Mostar” započeo je zimski alpinistički tečaj koji je okupio mnoge zainteresirane kandidate koji su se željeli okušati u penjanju po okolnim planinama. Na tečaj se javilo osam kandidata s područja Mostara, Ljubuškog, Sarajeva, a ovogodišnji polaznik zimskog alpinističkog tečaja je i jedan Nizozemac.

 

Odziv kandidata

 

– Zadovoljni smo odzivom iako planinarenje na našem području nije toliko popularno koliko drugdje. Ovi ljudi nakon određenog vremena imat će priliku postati pravi alpinisti te nakon staža steći nova određena znanja, kazao je Goran Vidović, voditelj alpinističke sekcije “HPD Prenj 1933-Mostar” koji je naveo kako su i jučer članovi, odnosno polaznici tečaja planinarili po Prenju, te da je u velikoj mjeri zadovoljan svim kandidatima. Sam tečaj započeo je prije tjedan dana, a prvi vikend protekao je idealno. Školu je otvorio Zdenko Marić, zamjenik načelnika HGSS-a, koji je održao predavanje o opasnostima u planini s naglaskom na lavine, koje su veliki problem u svjetskom alpinizmu. Osim njega predavanje su održali i ostali instruktori tečaja, među kojima su Edin Durmo, Jure Miljak i Massimo Moratti, s predavanjima o uporabi lavinskog primopredajnika (Ortovox patroller i Ortovox S1+), opremi za zimski alpinizam i visokogorstvo i uvodom u posebno najavljeni program turnog skijanja.

 

Otvaranje tečaja

 

Prilikom otvaranja zimskog alpinističkog tečaja izvedena je skijaška tura na Bijele vode, kada su neki od tečajaca po prvi put probali ovu važnu i nezamjenjivu tehniku kretanja zimi u visokim planinama. Tijekom ture tečajci su upoznati s načinima izrade štanda u lošim snježnim uvjetima, što je ujedno i planirana priprema za idući vikend, kada ćemo pokušati izvesti memorijalni uspon sudionika tečaja na Lupoglav.

 

Dnevni list